Achtergronden

Op 30 oktober 2021 zal ter herinnering aan de bevrijding van Zuid-Beveland een wandeltocht worden georganiseerd. Een tocht die voor verschillende doelgroepen geschikt is. De jongere deelnemers (<12 jaar) zullen met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de Sloedam worden gebracht en zullen de tocht van 6.0 kilometer terug lopen. Om verzekerd te zijn van vervoer zullen zij zich op tijd moeten aanmelden i.v.m. beperkte zitplaatsen.

Zowel jong als oud minder goede en zeer ervaren lopers kunnen op deze dag ervaren dat Zeeland meer heeft dan strand alleen. Er zal op deze dag in de ochtend (aanvang: 10.30 uur) bij de monumenten op de Sloedam een sobere maar toch plechtige herdenking plaatsvinden waarbij enkele kransen zullen worden gelegd.

Wij hopen van harte dat iedere deelneem(st)er ook de achtergrond van deze tocht zal ervaren daarom zullen wij op de routekaarten punten aangeven die je nog uit de oorlogsjaren kunt herkennen.

De oversteek van het Sloe (operatie Mallard):
Vooruitlopend op het bevel om de Sloedam aan te vallen wordt ook een andere opdracht gegeven. Dit is namelijk onderzoek doen naar een militaire oversteek van het Sloe. In de avond en nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 november wordt het Sloe mijnenvrij gemaakt. Ook wordt met een lint een route door de schorren gemaakt. In de vroege ochtend volgt een overtocht met aanvalsboten. Het laatste stuk moeten de mannen door het water en de modder waden.

De Duitsers zijn aanvankelijk verrast. Daarna nemen de Duitsers echter het geallieerde bruggenhoofd zwaar onder vuur. Door het opklarende weer kan met Typhoon vliegtuigen de Duitse stellingen worden bestookt. Nu kan opnieuw  over de Sloedam worden opgerukt. Daarbij gebruikt men de verzwakte zuidoostelijke kant van Walcheren. Dit deel van het eiland is inmiddels grotendeels in geallieerde handen.

De betekenis van het woord “Mallard”:
Codenaam voor de nachtelijke oversteek van het Sloe door Britse troepen van de 156th en 157th Infantry Brigade en Force Troops (“Burnsforce”) van de 52nd (Lowland) Infantry Division om ten zuiden van de Sloedam een bruggenhoofd te vestigen op Walcheren. Deze operatie begon op 2 november en eindigde op 4 november 1944.